L'aportació és possible gràcies a la col·laboració compromesa per l’Obra Social “la Caixa” amb el vessant solidari de la Festa Major de Vilafranca...
Sant Fèlix implanta el nou sistema de rondes amb posicions alternes
09 de agost de 2016
Administradors 2016 i Cap de plaça, Jordi Bertran, en roda de premsa.
Els Administradors de la Festa Major de Vilafranca del Penedès 2016, juntament amb l'Ajuntament, han recollit enguany el neguit ciutadà sobre el model d'actuació de la diada de Sant Fèlix per compassar-lo amb la seqüència d'actes de la celebració, i presenten un seguit de mesures tant de caràcter previ com del desenvolupament de la mateixa actuació.
Els objectius fonamentals són:
* millorar l'accés de les quatre colles a la plaça de la Vila,
* la puntualitat en l'inici de l'actuació a la més castellera,
* i la disminució dels intervals morts entre construcció i construcció, amb una crida a la consciència dels castellers perquè la seva funció de protagonistes actuants no sigui alterada per la d'espectadors envers les altres colles.
Pel que fa a les mesures prèvies a la celebració de la diada, els Administradors 2016 han apostat per un major treball amb les colles participants setmanes abans de la diada i per la millora de les accions per entrar a plaça implementades l'any passat, incidint sobretot en l'accés des del carrer d'en Coll fins a la plaça de la Vila i en la reducció dels pilars caminant que s'efectuaven davant l'Ajuntament, que seran tres menys que el 2015 ja que es prescindeix dels espadats dels Falcons, Xicots i Colla Jove.
DETALL DE MESURES IMPLANTADES
Reunions prèvies organitzatives amb les colles. Els Administradors de la Festa Major i la nova figura del cap de plaça s’han reunit durant el mes de juliol amb les quatre colles castelleres participants, una a una, per preparar l’organització de la diada.
Avançament horari del pilar del Monument als Castellers. El dia 30 d’agost les colles participaran a les 9.15 h del matí en l’Anada a Ofici que sortirà des de la plaça de la Vila, i que continuarà amb l’Entrada a Ofici amb un pilar davant la Basílica de Santa Maria. Tant en l’Anada com en l’Entrada, aniran ordenades amb la canalla al davant, tot seguit les gralles i timbals, i el gruix de la colla a continuació.
En l’Anada a Ofici les colles aniran darrera dels Falcons de Vilafranca, amb el següent ordre:
- Colla Joves Xiquets de Valls
- Minyons de Terrassa
- Colla Vella dels Xiquets de Valls
- Colla Jove Xiquets de Vilafranca
- Colla Xicots de Vilafranca
- Castellers de Vilafranca
Arribats a la Plaça de Jaume I, les colles se situaran davant la façana del VINSEUM d’acord amb l’ordre d’entrada a plaça.
Quan els Administradors estiguin a les escales de la Basílica, es donarà el senyal per començar l’Entrada a Ofici (un tret del Ball d’en Serrallonga). Balls, falcons i colles castelleres actuaran de manera conjunta.
Un cop efectuada l’Entrada i sense interval, les mateixes colles realitzaran el pilar de commemoració de l’aniversari de la inauguració del Monument als Castellers.
Les colles podran disposar dels seus espais a la plaça de la Vila des d’aquest moment, per desar-hi estris i ubicar-hi la canalla.
La convocatòria per a l’Anada a Ofici i el conjunt d’aquest primer tram d’actes és a les 9 h a la Plaça de la Vila.
Es manté l’hora de sortida d’ofici estrenada l’any passat. El pas dels balls per davant de l’Ajuntament a la plaça de la Vila s’iniciarà a les 11.15 h. El Drac arrencarà des de la mateixa cantonada d’entrada a la plaça.
A aquesta mateixa hora (11.15) queden convocades les colles castelleres a la plaça Jaume I.
A diferència de l’any passat, les colles Xicots de Vilafranca i Jove de Vilafranca no participen en aquesta passada dels balls.
Els Falcons realitzaran directament el pilar de sis aixecat per sota, sense el pilar caminant previ.
La plaça Jaume I, zona per enfaixar-se. Aquest lloc de concentració serà també l’espai amb amplitud suficient perquè els castellers s’enfaixin, tot evitant les incomoditats i inconvenients que generaria fer-ho davant de l’Ajuntament.
Ampliació del cordó de seguretat. El cordó de seguretat, estrenat l’any passat i integrat per Protecció Civil i per voluntaris col·laboradors dels Administradors, per facilitar l’entrada dels balls i de les colles participants a la diada mantenint una zona sense públic, ampliarà la distància entre la façana de l’Ajuntament i els espectadors, i alhora s’allargarà pel carrer de la Cort en direcció a la font dels Alls fins al carrer d’en Coll.
Aquest va ser un punt negre el 2015 quan els Minyons de Terrassa i especialment la Colla Joves Xiquets de Valls van tenir serioses dificultats per accedir a la plaça de la Vila.
El públic que accedeixi a la plaça de la Vila des de la font dels Alls ho farà per sota dels porxos, on enguany no hi ha cap bar per tancament del negoci. Els Minyons i la Joves ho faran pel centre del carrer.
La façana de l’Ajuntament reservada per als castellers. L’espai ubicat al peu de la façana de l’Ajuntament quedarà reservat per als castellers, especialment per facilitar el treball de les colles com de les assistències sanitàries. Durant la diada aquest espai serà responsabilitat de la policia local i de protecció civil que vetllaran perquè només hi hagi castellers.
Es manté l’entrada de les colles a plaça per dos accessos. Dues colles ho faran des de la plaça Jaume I, el carrer Sant Bernat, el carrer d’en Coll, per desembocar a la part baixa del carrer de la Cort: Minyons de Terrassa i Colla Joves. Les altres dues entraran des de la plaça Jaume I pel carrer de Santa Maria: Castellers de Vilafranca i Colla Vella.
La segona colla de cada itinerari no deixarà espai respecte a l’anterior, per compactar el bloc de castellers i evitar que s’introdueixin espectadors. Les colles entraran amb el pilar de quatre caminant, que podrà ser acompanyat pel toc d’Entrada a plaça o bé pel toc de pilar caminant o al balcó, a càrrec dels respectius grups de grallers i timbalers, situats immediatament rere el pilar.
Després de cada pilar, entrarà la canalla i tot seguit el conjunt de la colla.
Donat que el nombre d’efectius de les colles no necessàriament ha de ser igual, els pilars de les segones colles de cada accés no es faran simultàniament, sinó quan cada colla arribi a la plaça.
Cada colla comptarà amb un delegat de l’organització. Des de la concentració a la plaça Jaume I cada colla comptarà amb un delegat de l’organització, que l’acompanyarà fins a la plaça de la Vila. Així mateix, cada colla nomenarà una persona d’enllaç amb aquest delegat de l’organització i, un cop davant l’Ajuntament, amb el cap de plaça.
Més espai per a la canalla dels Minyons. L’espai que habitualment tenien els Minyons de Terrassa era més reduït que el que disposaven les altres colles. Enguany es complementarà amb una dependència annexa a la sala de treball dels Administradors.
Més espai per als espectadors durant la diada. Per primer cop la plaça de la Vila estarà lliure d’unitats mòbils dels mitjans de comunicació, de manera que s’amplia l’espai disponible per als espectadors durant la diada castellera en la zona propera a la capella de Sant Joan.
El nou sistema de rondes amb posicions alternes. El segon bloc de mesures se cenyeixen al desenvolupament de l’actuació castellera pròpiament dita, que s’anuncia com l’any passat a les 12.30 h. Es vertebrarà amb un nou sistema de rondes amb posicions alternes. Les posicions de cada colla a la plaça es denominen per lletres. Mirant l’Ajuntament, la posició A és la situada a l’esquerra, i la D la de la dreta:
A (Joves Valls) – B (Minyons Terrassa) – C (Castellers Vilafranca) – D (Vella Valls)
Mai no coincideixen dues colles ubicades en les posicions A-B, ni C-D. D’aquesta manera, la colla que ha de preparar el castell següent compta amb més espai físic que si actués just immediatament després de l’ubicada en la seva meitat de plaça.
Funcionament del sorteig:
Per establir l’ordre d’actuació, es realitzarà un sorteig el vespre del 16 d’agost al VINSEUM perquè l’atzar esculli la colla que tria en quina posició surt.
Col·locats els quatre números en una bossa, de l’1 al 4, la colla que tregui el número 1 és la que tria l’ordre en què actua (1er, 2n, 3er, 4t).
En funció d’aquest número d’ordre en què vulgui actuar la colla que ha triat, s’aplicarà un dels quatre ordres següents, configurats a partir de l’alternança de posicions i que contemplen totes les combinatòries:
A-C-B-D
B-D-A-C
C-A-D-B
D-B-C-A
Un cop les colles estiguin dins de plaça, l’actuació consta de cinc rondes i una de pilars superiors al de cinc. Es prescindeix dels pilars de comiat, excepte en el cas que no s’hagi intentat un de mèrit superior.
Un cop completats tres castells per una colla, la ronda següent que li correspondrà serà la de pilars.
L’ordre es manté en totes les rondes. L’intent desmuntat amb gralles sonant tant d’un castell com del pilar té la consideració de ronda realitzada per part de la colla que el prova.
Una colla pot desmuntar un peu en cada ronda inclosa la de pilars. El següent peu implicarà la consideració de ronda realitzada, amb independència que hagin sonat gralles o que s’hagi desmuntat per segon cop. Mentre una colla actua, la següent –sempre situada en l’altra meitat de la plaça- prepara el castell amb els objectius de reduir els temps d’espera entre colles i de posar segons quan hagi finalitzat la construcció immediatament anterior.
En cas de caiguda, el cap de plaça verificarà si són necessàries les assistències sanitàries i podrà indicar que no comenci el castell que s’ha preparat fins que s’hagi restablert la normalitat.
Cada colla comptarà amb el seu responsable sanitari, amb la corresponent identificació, que es coordinarà amb el del dispositiu mèdic de l’organització. En cas d’atencions als hospitals avançats, el responsable sanitari de cada colla vetllarà perquè hi accedeixin estrictament les persones que autoritzi el cap mèdic.
Per facilitar la feina als mitjans de comunicació, al final de l’actuació, es convoca una roda de premsa d’avaluació de la diada a l’interior de l’Ajuntament de Vilafranca durant la qual els quatre caps de colla atendran als mitjans de comunicació.
Informació al programa de la Festa Major
El programa de la Festa Major inclourà informació sobre les mesures organitzatives a plaça de la Diada de Sant Fèlix, així com del nou sistema de rondes en posicions alternes. També es difondrà pels mitjans de comunicació, pels canals online i per les xarxes socials.